Rustica.HR

Izbor iz galerije

Ponuda i potražnja

Uključite se u naš forum!
forum

Suradnja

Rustica je članica Mreže ekosela Balkana
meb
Povrtnjak : RADIONICA 4. i 5. travnja
Posted by Bozica on 2009/4/7 14:17:07 (4459 reads)
Povrtnjak

NAPOKON PROLJEĆE

Uputa za vrtlare-početnike

Najčešće greške što ih rade i iskusniji vrtlari je neplaniranje, stihijski pristup, zapuštanje vrta u jesen i počinjanje s vrtlarenjem na korovom obraslom, nepripremljenom tlu u proljeće, kada vrijeme zna biti izrazito ćudljivo, pa nakon zimskih hladnoća odjednom naglo zatopli i vegetacija krene, a sve je hitno… Eto, baš kao ove godine...


Nisu li nam gredice spremne za sjetvu i sadnju, a mišići za fizički rad, zna taj posao biti bolno iskustvo .
Želimo li neku manju, zatravljenu površinu preobraziti u vrt, najbolje je prekriti ju kartonom i slamom (bilo kada od proljeća do ljeta/jeseni). Pod neprobojnim pokrivačem započeti će proces razgradnje organske materije, trave i drugog bilja, pa će gliste, razni kukci i mikroorganizmi učiniti zemljicu rahlijom i lakšom za prvu obradu.
Prvu obradu onda možemo obaviti i ljeti ili početkom jeseni, kad se već siju i sade kulture koje mogu prezimiti na otvorenom (koraba, crni korijen, cikla, poriluk, matovilac, zimska salata, lukovice i gomolji proljetnica), a do studenog češnjak i luk...
Osnovno oruđe za organsko vrtlarenje jesu takozvane bio-vile. U organskom vrtlarenju izbjegava se za čovjeka težak, a po život u tlu poguban posao prevrtanje zemlje. Tlo se bio-vilama rahli, a struktura mu se poboljšava stalnim dodavanjem zrelog komposta i malčiranjem.
Malčiranje je pokrivanje gredica. Gredice se najčešće malčiraju slamom, pokošenom mladom travom i korovom… Tlo u organskom vrtu mora s godinama postajati sve plodnije, bogatije glistama i rahlije… Vrtlarenje nije linearni proces, koji počinje recimo u ožujku, a završava u listopadu… Ono funkcionira bezvremenski, jer krug nema početak i kraj… Možemo početi bilo kad i bilo čime… Najljepše je planirati, a onda korak po korak, red radionica, red literature, red razmjene iskustava, sjemena i sadnica, red nezaobilaznog fizičkog rada…Na početku zna biti teško, no nikada ne pobjeđuju oni koji odustaju…

I mi smo još na početku, tako da sadnice izvađene iz rasadnika nekima nisu u subotu možda izgledale najreprezentativnije, ali nije to samo zato što ne znamo kako bi, nego i zato što nema tehničkih i organizacijskih uvjeta… pa improviziramo. Osim toga industrijska proizvodnja nametnula nam je svoje standarde i ne možemo ni zamisliti kako se kržljave biljke koje su se morale boriti za preživljavanje u dugoj i hladnoj zimi, mogu dići kad se stvore povoljni uvjeti.

Dobrom organizacijom poslova u vrtu možemo si znatno olakšati život i reducirati težak fizički rad na podnošljivu, čak dobrodošlu mjeru. Vrtlarenje i svaki drugi rad morao bi biti stvaralački užitak, a ne tlaka. Zato si vrijedi za planiranje uzeti vremena, možda na početku ne raditi ništa, nego samo ljenčariti na suncu i sanjariti, listati knjige, «krasti» ideje iz već postojećih vrtova…. U subotu nismo radili ništa kreativno, ali ipak je važno: komentirali smo kvalitetu tla, poboljšavali mu strukturu kompostom… U teško, ljepljivo glinasto-ilovasto tlo posadili smo jagode tako da smo u svaku jamicu ubacili šaku zrelog komposta. Među jagode smo posadili češnjak i malčirali ih slamom.
Malo smo sijali i sadili prema organskim principima opisanima u svakom pa i lošijem priručniku za organsko vrtlarenje: posadili smo luk uz mrkvu, jer je mrkva jako korisna vrsta iz porodice štitarki koja, pored ukusnog i zdravog korijena, svojim eteričnim uljima sadržanima u lišću štiti luk tako da odbija lukovu muhu – nezgodnog nametnika na luku.
Posijali smo peršin, blitva od prošle godine otići će u cvijet pa ćemo joj uzeti sjeme za sjetvu naredne godine, mada bi se mogla rasijati i sama. Po toj logici najbolje vrijeme za sjetvu je vrijeme prirodnog dozrijevanja, no sjeme mnogih toploljubivih vrsta (porijeklom iz tropskih ili supropskih krajeva) ne može prezimiti u hladnom i vlažnom tlu umjerenih područja, pa ga moramo zbrinuti sami. Pikirali smo rajčicu koja će ići van kad prestane svaka opasnost od kasnih proljetnih mrazeve, a to je negdje oko 1. maja u ovim našim zemljopisnim širinama i kontinentalnoj klimi.
U nedjelju smo napravili dobar posao jer smo iskoristili granje od rezidbi voćki, gomilu korova od plijevljenja, kuhinjske otpatke, vreću šumskog lišća, piljevinu i stajsko gnojivo (koje nismo trebali na začinskoj gredici) za izradu lijepe kompostne hrpe. Na dno smo stavili nasjeckano granje za drenažu slagali smo sloj suhog (lišće, piljevina), sloj mokrog (svježi korov, stajsko gnojivo), suho navlažili vodom i na kraju sve dobro prekrili sa dvije bale slame da izoliramo unutrašnjost kompostišta, koja bi tijekom procesa razgradnje mogla dosegnuti temperaturu i do 60oC. Do jeseni ćemo od organskih otpadaka dobiti solidnu hrpu komposta za gnojidbu i poboljšavanje strukture tla.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article


Other articles
2018/2/8 12:35:48 - SJEMENARENJE NAŠE SVAGDAŠNJE
2017/12/5 9:50:34 - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU
2017/4/12 12:41:49 - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE
2017/2/16 8:20:00 - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ
2017/2/14 5:50:00 - Da ponovimo... :)
2017/1/1 11:00:00 - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017.
2016/4/21 7:50:00 - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU..
2016/3/7 8:00:00 - U Sokiću, svake subote u ožujku, od 17.00 do 19.00
2015/12/29 9:10:00 - SRETNA I PLODNA VAM 2016.
2015/8/18 18:50:00 - PERMAKULTURA U DVORCU, AUSTRIJA

Najnovije objave

2018/2/8 12:35:48 - Aktualno - SJEMENARENJE NAŠE SVAGDAŠNJE - 2017/12/5 9:50:34 - Aktualno - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU - 2017/4/12 12:41:49 - Aktualno - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE - 2017/2/16 8:20:00 - Aktualno - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ - 2017/2/14 5:50:00 - Aktualno - Da ponovimo... :) -

Izbor iz sadržaja

Aktualno
aktualno
Eseji
eseji
Biblioteka
biblioteka
Cvjetnjak
cvjetnjak
Kućno sjemenarstvo
kućno sjemenarstvo
Kuća
kuća
Povrtnjak
povrtnjak
Ljekovito i začinsko bilje
bilje
Voćnjak
voćnjak
Vinograd
vinograd
Živica
živica
Njiva
njiva
Domaće životinje
životinje

Pretraga