Rustica.HR

Izbor iz galerije

Ponuda i potražnja

Uključite se u naš forum!
forum

Suradnja

Rustica je članica Mreže ekosela Balkana
meb
Cvjetnjak : CVIJEĆE U VRTU I ŠIRE
Posted by Rustica on 2008/12/14 12:00:00 (11788 reads)
Cvjetnjak

Povijest cvijeća: burna i romantična

Divlji preci kultiviranog cvijeća rasuti su po čitavome svijetu. Dolazak mnogih vrsta u Europu mogu se povezati velikim povijesnim događajima: križarskim ratovima, rimskim osvajačkim pohodima, otkrićem Amerike, pomorskog puta za Daleki istok...
Nešto od umjetnosti i umješnosti vrtlarenja dobili su Europljani od starih Rimljana. Kontinentalni dijelovi Sjeverne Europe u to doba bili su pokriveni gustim nepreglednim prašumama. Nakon osvajačkih pohoda Rimljani su osnivali naselja. U vrtovima su sadili biljke donesene s juga…
Velik utjecaj na pučke vrtove ostavili su i brižno njegovani samostanski vrtovi. Mnoge vrste cvijeća stigle su u Europu nakon otkrića Amerike: uresnica, dalija, cinija, suncokret, dragoljub. Srdašce je porijeklom iz Kine, rezeda iz Afrike...
Egzotični su "stranci" najprije ukrašavali brižno i raskošno njegovane parkove i dvorišta u krugu samostana, a zatim su se raširili i po skromnim kmetskim vrtovima.

Mali pučki vrtovi pokazali su veliku vitalnost i do današnjih su dana sačuvali svoj osnovni oblik i namjenu...

Seljačko cvijeće u gradu: uza zid

Od ljepote „seljačkog“ cvijeća i arome aromatičnog bilja ne bi trebalo odustati niti na najmanjem raspoloživom prostoru.
Uz betonske zidove, metalne i žičane ograde, mogu se saditi i sijati razne penjačice, vrtni suncokret, perunika, jesenski zvjezdan, lijepa kata, cinija, crni i pitomi sljez, vrtna i livadna ivančica, kamilica, mak, pakujac....
Uza zid, na toplom i sunčanom položaju, izvrsno će uspijevati bosiljak, lavanda, kadulja, majčina dušica....
Uz staze i putove pristaju kadifa, niski zvjezdan, tratinčica, slamnato cvijeće, šeboj, lavanda...
Balkoni i terase gdje ima sunca gotovo su idealno stanište za lavandu i kadulju, ružmarin, sipan, anis, bosiljak, dragoljub, lovor, majčinu dušicu... Aromatična oaza privući će pčele, bumbare i leptire... i unesti malo života u asfaltno-betonsku pustoš.

UZGOJ BILJAKA: SJETVA, PIKIRANJE, SADNJA

Za bolje razumijevanje načina uzgoja biljaka uobičajno je podijeliti ih u tri osnovne grupe: jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje bilje.
Bez obzira na to radi li se o jednogodišnjem, dvogodišnjem, višegodišnjem cvijeću ili pak ljekovitom bilju i povrću postupak sjetve, pikiranja i sadnje odvija se na sličan način.

SJETVA
ide izravno na vrtnu gredicu ili u sandučiće. U sandučiće ili lonce, čašice i sl. sijemo još zimi ili u vrlo rano proljeće (veljača/ožujak), kada u nekom grijanom prostoru (stakleniku, na prozorskoj dasci ili nekom drugom svijetlom mjestu) želimo uzgojiti predkulture - biljke koje ćemo kasnije (u travnju/svibnju) presaditi u vrt - na otvoreno.

Bolje je sijati u vlažnu nego u suhu zemlju. Krupnije se sjeme sije dublje, sitnije pliće ili vrlo plitko. Dubina sjetve neka iznosi otprilike dvije do tri debljine sjemenki. Ne valja sijati pregusto, a kad je sjeme posijano treba ga pokriti tankim slojem sitne zemlje ili pijeska. Ako smo sijali na otvoreno posijanu površinu dobro je zaštititi još jednim vrlo tankim slojem pokošene trave ili rahlo, granama. Takva zaštita ima višestruku korist: ptice neće pojesti sjeme, kiša neće sabiti i stvrdnuti zemlju (pa će sjemenke brže i lakše niknuti), a i tlo ispod pokrivača dulje zadržava vlagu. Zalijevati treba redovito, tlo se ne smije osušiti. Kad se klijanci pojave na površini trebaju više svjetla, pa je potrebno ukloniti privremeni malč sa mladih biljaka, ali je malč oko njih i više nego dobrodošao.

PIKIRANJE
Kad klijancima narastu 2-3 listića (i postaje im tijesno u loncu, ili a gredici) valja pikirati (presaditi). Pikirane biljke razviju bujniju korjenovu mrežu i općenito se ljepše i brže razvijaju od nepikiranih. Pikiranje je prilično zahtjevan posao, pa ako ide bez... najbolje je eksperimentirati, malo prepikirati, drugo ostaviti, pa će se vidjeti razlika!.

Postupak pikiranja podrazumijeva pažljivo vađenje biljčice iz zemlje. Pregusto posijane često imaju isprepleteno korijenje. Potrebno ih je nježno razdvojiti i posaditi, pojedinačno, po jednu (do tri) u čašice od jogurta, teglice... Štapićem, debljine olovke napravi se rupica u koju se položi korijen. Zemlja se čvrsto utisne prstima kako bi svi dijelovi korijena došli u dodir sa tlom. Po završetku pikiranja zalijevanje je obavezno, no zalijeva se samo zemlja, ne i osjetljiva biljčica.
Biljke rastu i razvijaju se u loncima i jogurt-čašicama sve dok ne prestane opasnost od kasnih proljetnih mrazeva. U međuvremenu, dobro je privikavati ih na svježi zrak (otvaranjem prozora ili iznošenjem van. Treba također paziti na to da nisu izložene pretjeranoj toplini i direktnom suncu jer se tada idužuju, ali ostaju tanke.

SADNJA
U travnju, ili u svibnju presađuju se biljke na željeno mjesto u vrt. Uz pomoć lopatice (ili tupog noža) izvadi se sa što više zemlje, i presadi u jamicu napravljenu u tlu. Postavi se okomito, korijen se zasipa zemljom sa strane i sve se čvrsto stisne prstima obje ruke. Zalijevanje je obavezno.
Presađivati valja u predvečerje ili po oblačnom vremenu. Deblji sloj malča štitit će ih od prejakoga sunčevog zračenja, čuvat će vlagu i znatno onemogućavati rast korovima.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article


Other articles
2018/2/8 12:35:48 - SJEMENARENJE NAŠE SVAGDAŠNJE
2017/12/5 9:50:34 - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU
2017/4/12 12:41:49 - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE
2017/2/16 8:20:00 - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ
2017/2/14 5:50:00 - Da ponovimo... :)
2017/1/1 11:00:00 - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017.
2016/4/21 7:50:00 - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU..
2016/3/7 8:00:00 - U Sokiću, svake subote u ožujku, od 17.00 do 19.00
2015/12/29 9:10:00 - SRETNA I PLODNA VAM 2016.
2015/8/18 18:50:00 - PERMAKULTURA U DVORCU, AUSTRIJA

Najnovije objave

2018/2/8 12:35:48 - Aktualno - SJEMENARENJE NAŠE SVAGDAŠNJE - 2017/12/5 9:50:34 - Aktualno - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU - 2017/4/12 12:41:49 - Aktualno - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE - 2017/2/16 8:20:00 - Aktualno - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ - 2017/2/14 5:50:00 - Aktualno - Da ponovimo... :) -

Izbor iz sadržaja

Aktualno
aktualno
Eseji
eseji
Biblioteka
biblioteka
Cvjetnjak
cvjetnjak
Kućno sjemenarstvo
kućno sjemenarstvo
Kuća
kuća
Povrtnjak
povrtnjak
Ljekovito i začinsko bilje
bilje
Voćnjak
voćnjak
Vinograd
vinograd
Živica
živica
Njiva
njiva
Domaće životinje
životinje

Pretraga