Rustica.HR

Izbor iz galerije

Ponuda i potražnja

Uključite se u naš forum!
forum

Suradnja

Rustica je članica Mreže ekosela Balkana
meb
Povrtnjak : JESTIVA BOTANIKA: TIKVENJAČE
Posted by Bozica on 2009/2/14 11:10:00 (4191 reads)

Bundeva je od prapočetaka vrlo važna kultivirana vrsta. Zna se da su je za hranu koristile stare civilizacije Inka i Maya. U iskopinama iz vremena od oko 200. godine prije Krista nađeni su krastavci i ukrasne tikvice. Kultivirane vrste te porodice toploljubive su jednogodišnje biljke
(a svaki izuzetak potvrđuje pravilo). Među različitim sortama redovito dolazi do križanja… Cvjetovi su veliki, neki su muški, a neki ženski, pa je potrebna pomoć pčela da bi se plodovi zametnuli. U normalno razvijenom plodu krastavca ima 100-400 sjemenki, u plodu dinje oko 500 sjemenki, lubenice 200-250 sjemenki, a bundeve i tikvice odlikuju se izrazito velikom biloškom i genetskom raznolikošću, pa ima vrsta i sorti ogromnih, ali i vrlo sitnih plodova.



Jednogodišnje vrste, razmnožavanje sjemenom
Dinja (Cucumis melo)
Krastavac (Cucumis sativus)
Lubenica (Citrullus lanatus)
Bundeva (Cucurbita sp.)
Bundeva, stočna? (Cucurbita pepo)
Bundeva muškatna (Cucurbita moschata)
Bundeva smokvolisna (Cucurbita ficifolia)
Tikvica, šef (Lagenaria sp.) – ukrasna vrsta

Oprašivanje
Svaka biljka ima odvojene ženske i muške cvjetove. Oprašuju ih insekti, a prije svih pčele koje polenova zrnca prenose sa cvijeta na cvijet. Križanje među različitim sortama iste vrste više je pravilo nego izuzetak. Želi li se dobiti sjeme čiste sorte treba primijeniti neku od metoda izolacije. Valja izdvojiti ženske cvjetove na biljci odabranoj za uzimanje sjemena i spriječiti pristup pčelama ako uzgajamo nekoliko različitih sorti bez prostorne udaljenosti. Ali to je posao koji zahtijeva mnogo vremena i traži naprednijeg kućnog sjemenara...

Branje i sušenje
Plodovi iz kojih će se vaditi sjeme smiju se brati tek kad su sasvim zreli. Većina u potpunosti razvije sjemenke 20 dana nakon tehnološkog zrenja ploda. Prerano pobrani plodovi daju slabije razvijene i manje sjemenke. Čišćenje se odvija tako da se plod prereže na pola, a sjemenke se ostružu žlicom zajedno s mesom. Sjeme se ostavljaju nekoliko dana u mesu ploda koje fermentira. Suši se u tankom sloju, na tvrdoj podlozi, na toplom, zračnom i sjenovitom mjestu.
Sjeme je sasvim suho ako pri savijanju lako pukne. Do sljedeće sjetve čuva se u vrećicama ili suhim bočicama, u hladnom, tamnom i mračnom prostoru.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article


Other articles
2017/12/5 9:50:34 - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU
2017/4/12 12:41:49 - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE
2017/2/16 8:20:00 - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ
2017/2/14 5:50:00 - Da ponovimo... :)
2017/1/1 11:00:00 - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017.
2016/4/21 7:50:00 - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU..
2016/3/7 8:00:00 - U Sokiću, svake subote u ožujku, od 17.00 do 19.00
2015/12/29 9:10:00 - SRETNA I PLODNA VAM 2016.
2015/8/18 18:50:00 - PERMAKULTURA U DVORCU, AUSTRIJA
2015/4/27 11:37:26 - Mali, inicijalni izložbeni sajam u Remetama...

Najnovije objave

2017/12/5 9:50:34 - Aktualno - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU - 2017/4/12 12:41:49 - Aktualno - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE - 2017/2/16 8:20:00 - Aktualno - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ - 2017/2/14 5:50:00 - Aktualno - Da ponovimo... :) - 2017/1/1 11:00:00 - Aktualno - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017. -

Izbor iz sadržaja

Aktualno
aktualno
Eseji
eseji
Biblioteka
biblioteka
Cvjetnjak
cvjetnjak
Kućno sjemenarstvo
kućno sjemenarstvo
Kuća
kuća
Povrtnjak
povrtnjak
Ljekovito i začinsko bilje
bilje
Voćnjak
voćnjak
Vinograd
vinograd
Živica
živica
Njiva
njiva
Domaće životinje
životinje

Pretraga