Rustica.HR

Izbor iz galerije

Ponuda i potražnja

Uključite se u naš forum!
forum

Suradnja

Rustica je članica Mreže ekosela Balkana
meb
Povrtnjak : JESTIVA BOTANIKA: LJILJANI
Posted by Bozica on 2009/2/13 18:20:00 (3634 reads)
Povrtnjak

Porodica: LJILJANI – Liliaceae
U prirodi ima mnogo vrsta ljiljana, uglavnom vrlo lijepih cvjetova, zapravo cvatova. Ima ih i neuglednih, otrovnih, ali i jestivih... Po šumama, na livadama i na njivama samoniklo rastu mnoge vrste. Među njima i divlje vrste luka. Vlasac je, na primjer, preseljen iz slobodne prirode u vrtove.


Poriluk, češnjak, vlasac i luk pripadaju rodu Allium rimsko ime za luk)... Cvat im je štitac, formira se na vrhu cvjetne stabljike koja kod nekih vrsta može dosegnuti visinu od 1,5 m. Sjeme je sitno, lagano, nepravilna oblika. U jednom gramu ima 200-250 sjemenki, a težina jedne litre sjemena iznosi 350 – 540 grama.
Svi jestivi ljiljani su stranooplodni. Oprašuju ih kukci. Češnjak se razmnožava vegetativno (češnjevima). Vlasac se može razmnožavati dijeljem korijena (malih lukovica).

Dvogodišnje vrste, razmnožavanje sjemenom
Luk (Allium cepa)
Luk biser (Allium sp.)
Poriluk (Allium porrum)
Vlasac (Allium schoenoprasum) – razmnožava se i vegetativno, dijeljenjem lukovica

Vegetativno razmnožavanje češnjevima
Češnjak (Allium sativum)
Stogodišnji luk (Allium sp.)

Oprašivanje cvjetova
Rod Allium ima karakterističan cvat. Na vrhu uspravne, gole stabljike procvatu cvatovi kuglastog oblika s mnogobrojnim sitnim cvjetićima na kojima se nalaze i muški i ženski rasplodni organi (tučak i prašnici). U lijepom cvatu ne otvore se svi cvjetovi odjednom. Cvjetići se otvaraju postupno, jedan po jedan, u vremenskom razdoblju oko 30 dana. Unutar jednog cvjetića ne može doći do oplodnje. Prašnici, naime, sazrijevaju tri dana prije tučka. Kad je njuška tučka spremna za oplodnju, polen mora doći s drugog cvjetića. Najvažniji oprašivači su muhe i pčele.

Izolacija
Komercijalni uzgoj sjemena traži da se različite stranooplodne sorte uzgajaju na udaljenosti 1,0 do 1,5 km jedna od druge (prostorna izolacija). Tko želi uzgajati više sorti luka ili poriluka morat će primijeniti neku izolacijsku metodu. U malim vrtovima najbolje je uzgajati samo jednu sortu za sjeme.

Branje i sušenje
Cvatove treba ostaviti da sazriju na otvorenom. Čim se cvatovi osuše valja ih odrezati i pobrati u vreće jer sjemenke lako ispadaju. U hladnijim i vlažnijim područjima, tamo gdje plodovi dozrijevaju duže, bolje je odrezati cvatove prije potpunoga zrenja i pustiti da sjeme sazrije odloženo na suhom mjestu, ali nikad izravno izloženo suncu.

LUK (Allium cepa) - obični luk ima ponešto drukčiju biologiju od drugih vrsta povrća/začinskog bilja, pa je moguće primijeniti i trodišnji način uzgoja.

Prva godina: sjetva sjemena u rano proljeće (ožujak)
Do ljeta razviju se male lukovice (lučice), koje se beru kad uvenu nadzemni dijelovi. One se suše na zraku 10 -12 dana. Temperatura sušenja ne bi smjela biti viša od 25oC, jer bi lučice za vrijeme skladištenja u suprotnom mogle gnjiliti. Najpovoljnije temperature skladištenja se, prema novijim istraživanjima, kreću između 0 i 7oC ili između 25oC i 35oC. Najnepovoljnija temperatura nalazi se rasponu od 15 - 22oC. Izdvoje se najljepše lučice, i te se iste jeseni (listopad/studeni) ili narednog proljeće sade.

Druga godina: lučice se razviju u luk
Luk procvate i osjemeni se (to je dvogodišnji uzgoj).
Izvadimo li luk prije nego se osjemenio, izdvojit ćemo najljepše glavice za dobivanje sjemena.

Treća godina: u proljeće sade se izdvojene glavice lukaOne rano tjeraju u cvat i razvijaju sjeme.
Luk i poriluk se u toplijem podneblju mogu sijati u svibnju/lipnju. Zimu prezime na otvorenom. Sljedećeg će proljeća početi razvijati cvatne stabljike i karakteristične cvatne glavice

ČEŠNJAK (Allium sativum) - češnjak se razmnožava vegetativno, češnjevima.
Sve se nasljedne osobine u potpunosti prenose. Režnjeve je najbolje saditi u jesen, a u oštrijoj klimi površinu pod češnjakom pokriti zaštitnim pokrivačem (lišćem, slamom). Bere se u srpnju, kada je stabljika već uvenula. Češnjak je zreo za branje kad požuti i kad uvene nadzemna stabljika s listovima. Glavice ne valja sušiti na suncu. Čuvaju se u papirnatim vrećicama ili, prema starinskom običaju, ispleteni u vijence.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article


Other articles
2017/4/12 12:41:49 - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE
2017/2/16 8:20:00 - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ
2017/2/14 5:50:00 - Da ponovimo... :)
2017/1/1 11:00:00 - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017.
2016/4/21 7:50:00 - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU..
2016/3/7 8:00:00 - U Sokiću, svake subote u ožujku, od 17.00 do 19.00
2015/12/29 9:10:00 - SRETNA I PLODNA VAM 2016.
2015/8/18 18:50:00 - PERMAKULTURA U DVORCU, AUSTRIJA
2015/4/27 11:37:26 - Mali, inicijalni izložbeni sajam u Remetama...
2015/2/16 12:20:00 - IZLOŽBENI SAJMOVI i RAZMJENE SJEMENA, 2015.

Najnovije objave

2017/4/12 12:41:49 - Aktualno - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE - 2017/2/16 8:20:00 - Aktualno - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ - 2017/2/14 5:50:00 - Aktualno - Da ponovimo... :) - 2017/1/1 11:00:00 - Aktualno - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017. - 2016/4/21 7:50:00 - Aktualno - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU.. -

Izbor iz sadržaja

Aktualno
aktualno
Eseji
eseji
Biblioteka
biblioteka
Cvjetnjak
cvjetnjak
Kućno sjemenarstvo
kućno sjemenarstvo
Kuća
kuća
Povrtnjak
povrtnjak
Ljekovito i začinsko bilje
bilje
Voćnjak
voćnjak
Vinograd
vinograd
Živica
živica
Njiva
njiva
Domaće životinje
životinje

Pretraga