Rustica.HR

Izbor iz galerije

Ponuda i potražnja

Uključite se u naš forum!
forum

Suradnja

Rustica je članica Mreže ekosela Balkana
meb
Cvjetnjak : MALI KATALOG SELJAČKOG CVIJEĆA
Posted by Rustica on 2008/12/14 21:20:00 (78121 reads)
Cvjetnjak

Za bolje snalaženje podijelili smo cvijeće koje imamo ili bismo voljeli imati u našoj kolekciji u tri osnovne grupe: jednogodišnje, dvogodišnje i višegodišnje cvijeće. Imena vrsta koje (makar i u najmanjim količinama)postoje u kolekciji ili cvatu u našim vrtovima boldana su ...
Sa zahvalnošću ćemo primiti dar=pomoć da nabavimo sjeme ili sadnice vrsta koje nam nedostaju (ili neke nove vrste).

JEDNOGODIŠNJE CVIJEĆE
Sije se u proljeće. Cvate od kasnoga proljeća do jeseni, osjemeni se iste godine. Ukoliko ih sljedeće godine želimo imati ponovo, moramo ih znati prepoznati kao klijance (to su oni koji su se osjemenili sami). A svakako valja sjeme u jesen sakupiti i tijekom zime čuvati na suhom i hladnom mjestu.

CINIJA (Zinnia elegans) cvate od lipnja do rujna. Sije se u ožujku/na početku travnja u sandučiće ili krajem travnja/u svibnju na otvorenom.
CRNJIKA (Nigella damascena) cvate od lipnja do rujna. Sije se od ožujka na otvorenom.
DRAGOLJUB (Tropaeolum majus) cvate od lipnja do rujna. Sije se u sandučiće u ožujku /travnju ili na otvorenom potkraj travnja/na početku svibnja. Na toplijim položajima razmnožava se sam. Ljekovita i začinska biljka.
KADIFA (Tagetes patula) cvate od lipnja do listopada. Sije se u ožujku u sandučiće ili u travnju/svibnju na otvorenom. Posađena među povrtnicama odbija nematode.
KOKOTIĆ (Delphinium ajacis=Consolida ambiqua) cvate od lipnja do rujna/listopada. Sije se još u jesen, u listopadu, na željeno mjesto kako bi procvao u lipnju sljedeće godine. Sjetva (na otvorenom) u proljeće pomiće cvatnju u kasno ljeto. Razmnožava se rado iz sjemena sam.
LIJEPI DEČKO (Impatiens balsamina) cvate od lipnja do listopada. Sije se u ožujku u sandučiće ili u travnju/svibnju na otvorenom. Uspijeva i u polusjeni.
LIJEPA KATA (Calistephus chinensis) cvate od srpnja/kolovoza do listopada/studenoga. Sije se u ožujku u sandučiće, ili u travnju/svibnju na otvorenom. Na zaštićenim i toplim mjestima razmnožava se sama.
LJUBIČINA (Mathiola annua, M. incana) cvate od svibnja do kolovoza. Sije se na otvorenom od ožujka.
MAK (Papaver sp.). Postoje različite vrste jednogodišnjeg maka. Cvatu većinom od svibnja do srpnja. Siju se u jesen ili od ožujka do svibnja.
NEVEN (Callendula officinalis) cvate od svibnja/lipnja do listopada/studenoga. Sije se od travnja na otvorenom. U toplijoj klimi razmožava se sam. Ljekovita biljka.
RAZLIČAK (Centaurea cyanus) cvate od lipnja do kolovoza. Sije se na otvorenom od ožujka.
UKRASNI SLAK (Ipomea tricolor) cvate od lipnja do rujna. Sije se u travnju/svibnju na otvorenom. Prikladan za pokrivanje metalnih i žičanih ograda.
URESNICA, KOSMOS (Cosmos bipinnatus) cvate od lipnja/srpnja do listopada/studenoga. Sije se na otvorenom u travnju/svibnju. Na toplijim položajima razmnožava se sama. Uspijeva i u polusjeni. Prikladna za sadnju uz ograde.
SLAMNATO CVIJEĆE (Chelicrisum bracteatum) cvate od srpnja do listopada. Sije se u ožujku u sandučiće ili u travnju/svibnju na otvorenom.
STOLA (Lavatera trimestris) cvate od srpnja do listopada. Sije se u travnju/svibnju na željeno mjesto.
SUNCOKRET (Helianthus annuus) cvate od srpnja do rujna/listopada. Sije se na otvorenom u svibnju. Prikladna za sadnju uz ograde.
ŠĆIR (Amaranthus caudatus) cvate od lipnja do listopada. Sije se u travnju/svibnju na željeno mjesto u manjim grupama, najbolje pored zida ili ograde.
ZIJEVALICA, ZAJČEK (Antirrhinum majus) cvate od lipnja do kolovoza/rujna. Sije se u veljači/ožujku u sandučiće, presađuje potkraj travnja/u svibnju na otvorenom.

DVOGODIŠNJE CVIJEĆE
Dvogodišnje se biljke siju, tamo negdje od kraja svibnja do srpnja. Pikiranje i presađivanje pospješuje bujnost rasta. Ako se to nekom čini isuviše složenim, sjeme se može posijati na željeno mjesto, tijekom toplih ljetnih mjeseci, samo povremeno zalijevati.
Neke se dvogodišnje kultivirane vrste razmnožavaju godinama same ako ne diramo zemlju na mjestu gdje su procvale, ocvale i prosule sjemenke. Neke se ponašaju kao trajnice.

CRVENA PUSTIKARA (Digitalis purpurea) cvate u lipnju/srpnju. Sije se u lipnju na otvorenom (vrlo plitko!). Pikiranjem se dobiju snažnije biljčice. Moguće ih je u proljeće, još jednom, presaditi na željeno mjesto. OPREZ - vrlo otrovna biljka!
PITOMI SLJEZ (Alcea rosea) cvate od lipnja do kolovoza/rujna. Sije se u lipnju, pikiranjem se dobiju snažnije biljke. Presađuju se u jesen ili proljeće na željeno mjesto. Na toplijim položajima može postati višegodišnja biljka. Potreban mu je oslonac jer naraste i do 2m. Ljekovita biljka.
POTOČNICA (Myosotis palustris) cvate u travnju/svibnju. Sije se u lipnju/srpnju. U jesen ili rano proljeće presađuje se na željeno mjesto. U pravilu se, na svježem tlu i zasjenjenom mjestu, razmožava (često vrlo obilno) sama. Najbolje uspijeva u sjeni i polusjeni.
ŠEBOJ (Cheiranthus cheiri) cvate u travnju/svibnju/(lipnju). Sije se potkraj svibnja/u lipnju. Presađuje se na željeno mjesto, u jesen ili rano proljeće. U toplijim klimatskim uvjetima razmnožava se sam i može postati trajnica. Sjemenke su otrovne!
TURSKI KARANFIL (Dianthus barbatus) cvate u svibnju/lipnju (do srpnja/kolovoza). Sije se potkraj svibnja/u lipnju. U kolovozu se presađuje na željeno mjesto. Razmnožava se vrlo rado sam. Uspijeva i u polusjeni.
ZVONČIĆ (Campanula medium) cvate u lipnju/srpnju. Sije se u lipnju. Pikiranjem se dobiju snažnije biljke koje se na željeno mjesto presađuju od kolovoza.

VIŠEGODIŠNJE CVIJEĆE
Višegodišnje biljke/trajnice zahtijevaju najmanju brigu. Mnoge se razmnožavaju sjemenom, mnoge diobom korijena, podanaka, gomolja ili lukovica. Trajnice se sade na stalno mjesto, cvatu svake godine, nadzemni dijelovi mnogih u jesen odumiru. U proljeće ponovo tjeraju izbojke iz korijena koji je prezimio u zemlji. Svakih 3-5 godina korisno je korijen izvaditi, podijeliti, razmnožiti i presaditi - tada cvatu raskošnije. Neke vrste teško podnose presađivanje pa je bolje uopće ih ne dirati (božur, carska kockavica, srdašce...).
BOŽUR (Paeonia mascula) cvate u svibnju/lipnju. Razmnožava se, vrlo pažljivim, dijeljenjem mesnatog korijena u jesen. Najbolje je biljku ostaviti da godinama raste na istom mjestu.
CARSKA KOCKAVICA (Fritillaria imperialis) cvate u ožujku/travnju. Velika se lukovica sadi u proljeće na stalno mjesto. Razmnožava se lukovicana u lipnju/srpnju. Biljka teško podnosi presađivanje i najbolje je ostaviti je godinama na istom mjestu. Lukovica ima karakterističan miris koji odbija voluharice.
CARSKI LJILJAN (Lilium candidum) cvate u lipnju/srpnju. Sadi se u manjim grupama (3-5) u kolovozu ili rujnu. Razmnožava se dijeljenjem lukovica u kolovozu. Ljekovita biljka.
ČUVARKUĆA (Sempervivum tectorum) cvate od lipnja do kolovoza. Sije se u velječi/ožujku u sandučiće, pikira se i u srpnju/lipnju presađuje na željeno mjesto. Osim sjemenkama razmnožava se dijeljenjem rozeta. Ljekovita biljka.
DALIJA, GEORGINA (Dahlia sp.) cvate od lipnja do prvih mrazeva (ovisno o sorti). Gomolji se potkraj travnja/na početku svibnja sade u jamice duboke oko 15 cm. Razmnožava se dijeljenjem gomolja u jesen. Prije zime gomolje treba izvaditi iz zemlje, osušiti i spremiti na hladno mjesto (ne ispod 0oC).
GLADIOLA (Gladiolus x sp.) cvate od lipnja do rujna. Gomolji se sade u travnju. Razmnožava se odvajanjem gomoljčića u jesen, koji moraju prezimiti u prostoru hladnom, ali sigurnom od smrzavanja. Cvate druge godine.
GRANIČICA, Taglilie=danji ljiljan (Hemerocalis sp.) – cvate od lipnja/srpnja – kolovoza. Razmnožava se dijeljenjem korijena u jesen ili proljeće.. Otporna vrsta, brzo se razmnožava i širi.
KRIZANTEME (Chrisanthemum sp.) cvatu, uglavnom, u listopadu i studenome, često sve do prvoga snijega. Razmnožavaju se dijeljenjem korijena ili sjetvom sjemena u proljeće.
PRESLIČICA (Muscari racemosum) cvate u travnju/svibnju. Lukovice se sade u rujnu, na dubinu oko 6 cm. Razmožava se dijeljenjem lukovica nakon cvatnje.
LEPICA (Lychnis viscaria) cvate u svibnju/lipnju. Sije se u travnju/svibnju na otvorenom. Može se razmnožiti i dijeljenjem korijena u jesen.
PAKUJAC (Aquilegia vulgaris) cvate u svibnju/lipnju. Najjednostavnije se ramnožava sjemenkama i to, gotovo redovito, sam.
PERUNIKA (Iris germanica) cvate u svibnju/lipnju. Sadi se u proljeće ili jesen vodoravnim polaganjem podanaka, vrlo plitko u površinski sloj tla. Razmnožava se dijeljenjem podanaka u kolovozu/rujnu. Ljekovita biljka.
RUDBEKIJA (Echinacea sp./Rudbeckia sp.) cvate od srpnja do rujna/listopada. Razmnožava se sjetvom sjemenki u proljeće ili dijeljenjem korijena u jesen/proljeće. Crvena rudbekija (Echinacea purpurea) ljekovita je biljka.
RUMENIKA (Lychnis coronaria) cvate od svibnja do srpnja. Razmnožava se sjetvom sjemena u proljeće ili dijeljenjem korijena u jesen.
SRDAŠCE (Dicentra spectabilis) cvate u travnju/svibnju, a u gorkim krajevima u lipnju. Mlade se biljke sade u proljeće na stalno mjesto. Razmnožava se vrlo pažljivim dijeljenjem (krhkog) korijena u rujnu.
SUNOVRAT (Narcissus poeticus) cvate u travnju/svibnju. Sadi se (najbolje u većim grupama) u jesen na dubinu od oko 15 cm. Razmnožava se dijeljenjem lukovica u kasno proljeće/rano ljeto.
JESENSKI ZVJEZDAN (Aster novi-belgii) cvate od rujna do listopada. Razmnožava se dijeljenjem korijena u proljeće. Visoka dekorativna biljka koju je najbolje posaditi uz vrtnu ogradu.
VRTNA IVANČICA (Chrysanthemum maximum) cvate u srpnju/kolovozu. Najuspješnije se razmnožava dijeljenjem korijena u jesen/rano proljeće. Može se razmnožiti i sjemenkama.
VRATIĆ, BIJELI (Tanacetum parthenium) cvate od lipnja do rujna. Razmnožava se vrlo jednostavno i obilno sjemenkama, sam. Ljekovita biljka!
VISOKI PLAMENAC (Phlox paniculata) cvate od lipnja do kolovoza/(rujna). Sadi se (plitko!) u proljeće ili jesen. Razmnožava se dijeljenjem korijena u proljeće.
VRTNI MAK (Papaver orientale) cvate u svibnju/lipnju. Sadi se u grupama u proljeće ili jesen. Razmnožava se redovitim dijeljenjem korijena (svake 2 do 3 godine).
VIŠEGODIŠNJI KOKOTIĆ (Delphinium elatum) cvate od lipnja do rujna/listopada. Razmožava se sjemenkama ili dijeljenjem korijena.
VUČJAK (Lupinus polyphyllus) cvate od svibnja do lipnja/srpnja. Najlakše se ramnožava sjetvom sjemenki od travnja do lipnja. Zbog dugog korijena presađivanje podnosi samo vrlo mlada biljka. Uspijeva dobro i u polusjeni.
ZUMBUL (Hyacinthus orientalis) cvate od travnja do svibnja. U proljeće se sade lukovice na dubinu oko 10 cm. Godinama smije ostati na istom mjestu. Može se razmnožiti malim lukovicama.
ŽEDNJAK, OŠTRI (Sedum acre) cvate u lipnju/srpnju. Sije se u svibnju, a mlade se biljčice presađuju na željeno mjesto u srpnju. Razmnožava se rado sam, a moguće je i dijeljenje korijena u proljeće. To je biljka jastučastog rasta, najprikladnija za kamenjar.
ŽILJ (Lilium bulbiferum) cvate u lipnju/srpnju. Sadi se u kolovozu ili rujnu. Razmnožava se sadnjom karakterističnih bulbila koje se, u obliku kvržica, razvijaju u pazušcima listova.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article


Other articles
2018/2/8 12:35:48 - SJEMENARENJE NAŠE SVAGDAŠNJE
2017/12/5 9:50:34 - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU
2017/4/12 12:41:49 - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE
2017/2/16 8:20:00 - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ
2017/2/14 5:50:00 - Da ponovimo... :)
2017/1/1 11:00:00 - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017.
2016/4/21 7:50:00 - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU..
2016/3/7 8:00:00 - U Sokiću, svake subote u ožujku, od 17.00 do 19.00
2015/12/29 9:10:00 - SRETNA I PLODNA VAM 2016.
2015/8/18 18:50:00 - PERMAKULTURA U DVORCU, AUSTRIJA

Najnovije objave

2018/2/8 12:35:48 - Aktualno - SJEMENARENJE NAŠE SVAGDAŠNJE - 2017/12/5 9:50:34 - Aktualno - SJEMENARSKO DRUŽENJE NA KONCU 2017.- U SOKIĆU - 2017/4/12 12:41:49 - Aktualno - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE - 2017/2/16 8:20:00 - Aktualno - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ - 2017/2/14 5:50:00 - Aktualno - Da ponovimo... :) -

Izbor iz sadržaja

Aktualno
aktualno
Eseji
eseji
Biblioteka
biblioteka
Cvjetnjak
cvjetnjak
Kućno sjemenarstvo
kućno sjemenarstvo
Kuća
kuća
Povrtnjak
povrtnjak
Ljekovito i začinsko bilje
bilje
Voćnjak
voćnjak
Vinograd
vinograd
Živica
živica
Njiva
njiva
Domaće životinje
životinje

Pretraga