Rustica.HR

Izbor iz galerije

Ponuda i potražnja

Uključite se u naš forum!
forum

Suradnja

Rustica je članica Mreže ekosela Balkana
meb
Ljekovito i začinsko bilje :
Posted by Rustica on 2008/12/16 10:00:00 (5828 reads)
Ljekovito i začinsko bilje

Svaki vrt diše u ritmu dana i noći, usklađuje se s godišnjim dobima, mjesečevm mijenama, zračenjem sunca, vjetrom, kišom, maglom, mrazevima… Biljke djeluju jedna na drugu, privlače i odbijaju životinjski svijet: kukce, ptice, vodozemce, sisavce, puževe… U tlu svakog vrta bez prestanka se odvijaju nevidljive, ali vrlo živahne aktivnosti…

Tajnama odnosa među biljakama, životinjama (pa i ljudima)još se ni izbliza nije ušlo u trag. Ruski znanstvenik dr. B.P. Tokin otkrio je da neke biljke izlučuju tvari koje ih štite od organizama koji bi se njima hranili. Nazvao je tu tvar „fitocid“. Fitocidi su supstance koje su u biljkama sadržane u vrlo malim koncentra-cijama. Po svom djelovanju one ne samo da su slične antibioticima, već reguliraju odnose među različitim tipovima biljaka. Biljke se, da pokušamo slikovito pojasniti Tokinovu spoznaju, ponašaju kao ljudi. Neke se osobnosti međusobno podupiru, a druge se potiskuju, to zna ići do parazitizma i uništavanja. Postoje i sasvim neutralni odnosi „miroljubive koegzistencije“.
Spoznaja o fitocidima i njihovom praktičnom djelovanju koristi se u organskom vrtlarenju. Postala je nekom vrstom zaštitnog znaka organskog vrta – zvanog „dobrosusjedski odnosi“. Svaki pravi biovrt prepoznaje se po velikoj biološkoj raznolikosti. Kako odnosi među kultiviranim biljem nisu još ni izdaleka istraženi, čeka nas još dosta posla. Nešto znamo, ali puno toga još ne znamo...

Mnoge vrste koje su postale sastavnim dijelom cvjetnjaka i poznajemo ih kao ukrasno bilje dospjele su, nekad davno u vrtove zahvaljujući ljekovitim svojstvima (npr. carski lijer, perunika, crvena pustikara, pitomi sljez, božur, neven, dragoljub, rudbekija...). Neke su vrlo otrovne i zahtijevale su dobro poznavanje pripreme i doziranja ljekovitih preparata. Razvojem moderne medicine liječenje je postalo jednostavnije, pa su praktična znanja postupno izumrla. Dakako da mnogi lijekovi još i danas sadrže ekstrakte ljekovitih biljaka,,, Ljekovitim biljem iz vlastitog vrta čovjek će teško izliječiti teške bolesti. Međutim, ono je bogato eteričnim uljima, mineralima, vitaminima, gorkim tvarima... Svakodnevnom će upotrebom znatno pridonijeti očuvanju zdravlja, ojačati otpornost organizma, pomoći izliječenju lakših boljetica... Možemo si sami napraviti kremu za lice i ruke, eterična ulja za masažu, tonik za masiranje vlasišta, obojati i namirisati kosu, tkanine, ulje, ocat, rakiju, obogatiti jelovnik finim začinima... Kad malo dublje uđeš u svijet biljaka mora te fascinirati širina i lepeza njihove upotrebne vrijednosti...

NEKOLIKO PRAVILA UZGOJA

Ljekovito i začinsko bilje preporučljivo je uzgajati u povrtnjaku jer mnoge vrste finim mirisom svojih eteričnih ulja odbijaju "štetnike". Ono se može uzgajati i na posebnoj gredici - što bliže kuhinjskim vratima to bolje, u teglama na terasi, balkonu, na otvorenom. Mnoge vrste svakom prostoru daju šarm mediterana. Ako je porijeklom iz sredozemnih ili drugih toplih podneblja traži se osunčan, od vjetra zaštićen položaj i propusno, humusno tlo. Može se uzgajati na okrugloj povišenoj gredici. Propusnost tlu daje vrtna zemlja pomiješama s riječnim pijeskom ili sitnijim šljunkom. Biljna spirala ljekovitog bilja atraktivni je element oblikovanja ...
Uzgaja li se različito bilje na istoj gredici ono niskoga rasta sadit ćemo na južnoj, a visoko na sjevernoj strani gredice. Mnoge vrlo brzo postignu bujan, grmolik rast. Valja ih saditi na veći razmak (u prosjeku 40-50 cm) kako bi svi dijelovi dobili dovoljno svjetla i prostora.
Postoje vrste koje će bolje uspijevati u polusjeni i na običnom vrtnom tlu (metvica, ljupčac, estragon)...
Ljekovito bilje ne podnosi pretjeranu gnojidbu. Ona čak može biti štetna, smanjiti sadržaj ljekovitih sastojaka, a povećati koncentraciju nepoželjnih nitrata. Ne treba gnojiti ničim doli zrelim kompostom.

ZRELI KOMPOST NAJBOLJE JE GNOJIVO

Baš kao i ljude treba biljke hraniti ispravno kako bi bile zdrave i lijepe. Jedno od najzdravijih gnojiva je kompost. Kompost nastaje na jednostavan način - kompostiranjem. Kompostiranje je prirodan proces raspadanja organske tvari uz pomoć neuglednih, ali neopisivo važnih, živih bića (stonoga, gljivica, bakterija, kišnih glista...). Nema organskog vrta da bi smio biti bez odlagališta za organske otpatke. Na kompostnu hrpu bacaju se pokošena trava, korov, trulo voće, kućna prašina, piljevina, stajsko gnojivo... dakle, sve ono što se prirodnim procesima može razgraditi... Staklu, plastici, baterijama, limenkama, ostacima boja i lakova tu nije mjesto! Kako bismo spriječili eventualno širenje zaraze, na kompostnu hrpu ne valja odlagati bolesne i zaražene dijelove biljaka. Njih je bolje osušiti, pa spaliti. Svježe kuhinjske otpatke valja pokrivati pokošenom travom ili vrtnom zemljom. Mjesto za kompostište neka bude u polusjeni ili sjeni živice, bazgova grmlja i slično. Ako nije u sjeni treba ga ljeti zasjeniti i ukrasiti - možemo naraviti pergolu za penjačice i povijuše: vinovu lozu, grah, ukrasni slak, možemo posijati suncokret, bundeve...
O proizvodnji dobrog komposta postoje razne teorije. Za početnike, pa i one naprednije, sve se svodi na to da se kuhinjski i vrtni otpad bacaju na hrpu i čeka se da mala i mikrospski sitna živa bića obave svoj posao. Da je kompost zreo vidi se po tome što ima izgled i miris šumske zemlje. Taj proces traje, ovisno o klimatskim uvjetima, od nekoliko mjeseci do godinu dana. Da bi se razgradnja odvijala kako valja, kompostna hrpa niti smije plivati u vodi, niti se smije presušiti. Podloga kompostišta mora biti propusna. Na zemljištu koje je sklono zadržavati vlagu pomoći će, kao podloga, drenažni sloj od granja. Vladaju li dugotrajne suše hrpu treba povremeno zaliti i malčirati debljim slojem slame. Sa kompostišta se, u pravilu, ne bi trebali širiti neugodni mirisi.

Printer Friendly Page Send this Story to a Friend Create a PDF from the article


Other articles
2017/4/12 12:41:49 - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE
2017/2/16 8:20:00 - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ
2017/2/14 5:50:00 - Da ponovimo... :)
2017/1/1 11:00:00 - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017.
2016/4/21 7:50:00 - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU..
2016/3/7 8:00:00 - U Sokiću, svake subote u ožujku, od 17.00 do 19.00
2015/12/29 9:10:00 - SRETNA I PLODNA VAM 2016.
2015/8/18 18:50:00 - PERMAKULTURA U DVORCU, AUSTRIJA
2015/4/27 11:37:26 - Mali, inicijalni izložbeni sajam u Remetama...
2015/2/16 12:20:00 - IZLOŽBENI SAJMOVI i RAZMJENE SJEMENA, 2015.

Najnovije objave

2017/4/12 12:41:49 - Aktualno - IZLOŽBENI SAJMOVI I RAZMJENE - 2017/2/16 8:20:00 - Aktualno - Izložba sjemena i druženja u Smoothie baru SOKIĆ - 2017/2/14 5:50:00 - Aktualno - Da ponovimo... :) - 2017/1/1 11:00:00 - Aktualno - Sretna, zdrava, vesela i uspješna 2017. - 2016/4/21 7:50:00 - Aktualno - Izložba, razmjena i sajam sjemena i sadnica u VRTU.. -

Izbor iz sadržaja

Aktualno
aktualno
Eseji
eseji
Biblioteka
biblioteka
Cvjetnjak
cvjetnjak
Kućno sjemenarstvo
kućno sjemenarstvo
Kuća
kuća
Povrtnjak
povrtnjak
Ljekovito i začinsko bilje
bilje
Voćnjak
voćnjak
Vinograd
vinograd
Živica
živica
Njiva
njiva
Domaće životinje
životinje

Pretraga