Home / Recepti


Recepti

KRUH NAŠ SVAGDAŠNJI

Kruh je nenadomjestiva namirnica. Kruha se ne možeš zasititi, kruh ti ne dosadi... Nećemo sad kritizirati pekarsku industriju nego ćemo ti dati jednostavan, isprobani recept za kruh od integralnih žitarica kojeg možeš umijesiti i bez daske za tijesto. Potrebna ti je oveća zdjela, jedna kuhača, nekoliko vrsta brašna, malo soli, mlake vode i suhog kvasca. Ne moraš imati preciznu kuhinjsku vagu nego sve ide onak, po seljački, od oka...

Dakle: nebaviš/kupiš si po kilogram brašna od organski uzgojene pšenice, raži, pira, kukuruza... Dobro je miješati razna brašna. Raž kruhu daje sočnost, pa nek bude ravnopravno zastupljena. Inače brašna miješaš u skladu sa raspoloženjem i drugim okolnosima. Uglavnom, na 1 kg brašna (ukupno) ide 1 mala, vrhom puna žličica soli i ne baš cijela vrećica suhog kvasca. U zdjeli izmiješaš brašno, sol i kvasac. Potom ulijevaš mlaku vodu miješajući sve dok tijesto ne postane fino vlažno, lagano za obradu kuhačom. Tučeš, po starinski, da se sve što bolje jedno s drugim sljubi, a ti da se ne umoriš previše. Kad ti je dosta, pustiš tijesto da se diže barem dva sata. Možeš ga umijesiti uvečer i pustiti da stoji preko noći, pa peći ujutro. Neka se ohladi prije prvog rezanja.

Tijesto se obično visoko digne, zato je bolje da zdjela bude što veća. Kuhačom promiješaš, tijesto se lijepi za kuhaču, tako da moraš dodavati brašno da ga uopće možeš oblikovati u tijesto za kruh. Ne moraš pretjerivati u tvrdoći tijesta, bit će u redu kad se prestane lijepiti za prste (u zadnjoj se fazi mora malo mijesiti i rukama). U nauljeni i brašnom posuti kalup staviš tijesto, navlažiš površinu i prstima je zagladiš da ljepše izgleda. Površinu možeš ukrasiti sjemenkama suncokreta, bundeve, lana, sezama... Kad je vlažno sjemenke se lijepo zalijepe i ne otpadaju s pećenog kruha. Smiješ pustiti da se još malo diže, ali i ne moraš...

Pećeš oko jedan sat na srednjoj vatri. Da će uskoro biti gotov znaš po mirisu koji se širi... Provjeriš i tako da prstom utisneš gornju koru. Ako je čvrsta - vadiš ga iz pećnice. Odmah ide van iz kalupa i pušta se ohladiti.
To je najvažnije, sve ostalo su finese: umjesto vode možeš zalijevati biljnim čajem, dodavati razno zrnje i tijesto, oblikovati tijesto ovako ili onako itd.


Rustica.HR

http://rustica.hr/modules/mastop_publish/?tac=Recepti