Home / Povijest


Povijest

 

Povijest


Sažetak događanja i suradnja …  od 1994. do 2006. godine …

 

RAZMJENA SJEMENA odvija se kontinuirano, svakog proljeća od 1995. godine. Organizatori su bili Hrvatski centar “Znanje za okoliš”, Udruga “ZOE” - Centar za ruralni razvoj www.zoe-centar.hr, Udruga  Ecologica www.ecologica.hr, Državni zavod za zaštitu prirode www.dzzp.hr/publikacije/UNDP_GEF_SKTodorovic-poljoprivreda.pdf i Rustica.

Rustica je narasla tijekom suradnje s prethodnim udrugama i institucijama i u suradnji s drugima time se danas najviše bavi…

Sjeme razmjenjujemo za sjeme, za druge ekoproizvode, recepte, novac… ali i poklanjamo, te dajemo na veresiju onima koji u spletom nezgodnih okolnosti dosegnuli samo dno preživljavanja.

SEEDNet je desetogodišnji projekt za formiranje banki biljnih gena u zemljama jugoistočne Europe  (početak 2004.). Rustica je “dobila zadatak” informirati hrvatsku javnost… Na žalost nismo mogli usuglasiti stavove sa koordinatorom projekta - Zavodom za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku www.zsr.hr tako sa su odnosi trenutno zamrznuti, a javnost neinformirana.

SAJMOVI EKOLOŠKE POLJOPRIVREDE I DRUGIH PROIZVODA odvijaju se kontinuirano od 1994., pod raznim nazivima, u nekoliko gradova Hrvatske. Organizatori su na početku bile Uduge za ekološku poljoprivreda, a Rustica je sudjelovala kao izlagač sjemena starih (zavičajnih) sorti.

U organizaciji sajmova osobito se istaknula www.ziva-zemlja.hr

Institut za primijenjenu ekopedagogiju iz Graza (danas Therapiegarten iz Herbersdorfa, Austrija) www.therapiegarten.at , Voćarski centar iz Zagreba i radio emisija “Slušaj kako zemlja diše” www.hrt.hr/hr/vrt/index.htm organizirali su 1994. prvi Dan jabuke (na Splavnici podno Dolca).

 Poslije je suradnja prerasla u projekt pod nazivom “Obnova obiteljskog tradicijskog gospodarstva”. Službeni nositelj projekta bio je Hrvatski centar “Znanje za okoliš”, a  financirao ga je REC - Regionalni centar zaštite okoliša za srednju i istočnu Europu www.rec-croatia.hr  u iznosu 23.484,00 ondašnjih DEMa. Od Ministarstva zaštite okoliša dobili smo još 20.000,00 kn za organizaciju trećeg Dana jabuke (1997.).

U sklopu projekta publicirali smo sedam brošura-priručnika, organizirali “Dan jabuke”, “Razmjenu sjemena”, pokrenuli akciju ”Ogledni tradicijski vrt”, “Školski vrt”, organizirali seminar… i bili sveprisutni u raznim tiskanim, govornim i gledanim medijima…. 

Tijekom odvijanja projekta uspostavili smo uspješnu suradnju s austrijskom Udrugom za očuvanje genetske raznolikosti kultiviranog bilja - Arche Noah www.arche-noah.at .

Godine 1996. i 1997.uz financijsku i stručnu pomoć Arche Noah i njemačke banke biljnih gena Gatersleben www.ipk-gatersleben.de organizirali smo male “ekspedicije” sakupljanja sjemena po selima i zaselcima diljem Hrvatske. Sjeme je stručno opisano i pohranjeno u Gaterslebenu i uzorci su dostupni svakome tko je zainteresiran  (pojedincima, udrugama, oplemenjivačima, državi…). 

ČASOPIS ECOLOGICA - od 2001. do 2004.  nekoliko članova Rustice sudjelovalo je u uređivanju, pisanju tekstova, ilustriranju (fotogtafije i crteži) časopisa Ecologica. Časopis je izdavala udruga Ecologica www.ecologica.hr

Za projekt STOP GENETSKOJ EROZIJI dobili smo 2001. godine  60.000,00 kn od Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja…

Godine 2002. isto nam je Ministarstvo (izvan natječaja)  dodijelilo 20.000,00 kn za Pregled stanja i aktivnosti na očuvanju raznolikosti zavičajnih sorti kultiviranih biljaka u Hrvatskoj.

PRIRODNA I KULTURNA BAŠTINA - OSNOVA ZA RAZVOJ SEOSKOG TURIZMA NA PODRUČJU ZAGREBAČKE ŽUPANIJE 2003. godine dobili  smo 35.000,00 kn za provođenje projekta pod tim nazivom. Cilj je bio (ukratko) pokrenuti gradonačelnike, načelnike i predsjednike gradova i općina Zagrebačke županije za uvažavanje prirodnih i kulturnih osobitosti područja koje im je dano na upravljanje www.zagrebacka-zupanija.hr.


Rustica.HR

http://rustica.hr/modules/mastop_publish/?tac=Povijest