Home / O nama


O nama

RUSTICA - UDRUGA ZA OČUVANJE I RAZVOJ BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI I RURALNE BAŠTINE

 

osnivaciOSNIVANJE I SJEDIŠTE

Rustica je osnovana 2001. kao nevladina, nestranačka i neprofitna udruga.

Ideja vodilja bila je okupiti prijatelje, članove i suradnike koji će zajedničkim snagama pridonositi razvoju bez destrukcije...

Skupina koja je Rusticu osnovala radila je prvo u udruzi ZOE, na osmišljavanju programa koji je tada nazvan «S.O.S. za genetsku raznolikost».

Priča seže u još dalju prošlost...

SLUŽBENO SJEDIŠTE Rustice je u Zagrebu... No, tu se radi samo o zadovoljavanju forme koju traži administracija obzirom da podupiremo ravnopravnost svih i decentralizaciju...

Važniji nam je sadržaj od forme, tako da nemamo ured u pravom smislu riječi, a moderna sredstva telekomunikacije u tome nam idu na ruku...

Time štedimo vrijeme, novac, energiju i više vremena provodimo s djecom ...

 

VIZIJA, ZNANJE, AKCIJA
«...razvojem očuvati, očuvanjem razvijati...»

VIZIJA proizlazi iz svjetonazora koji je «korijen» iz kojeg se crpi energija za rast «stabla (održivosti)». Nastojimo nadvladati pasivnu potrošnju, onu koja nerazumno troši ljudske i prirodne resurse i zamijeniti je aktivnim načinom života, što vraća vitalnost i osjećaj da smo živi i zdravi sudionici osobnog i društvenog razvoja. Nije to uvijek lako, ali ne odustajemo... Pitamo i preispitujemo se:

Odakle dolazimo? Poznajemo li ljepše dane i ugodnije sustave od ovih u kojima trenutno živimo...? Kakva nam je povijest, poznajemo li svoju tradiciju i kulturu... i što nam one znače? Jesmo li svjesni prirodnih i kulturnih osobitosti Zemlje... naše regije, mjesta, sela, kvarta...?

Tko smo? U čemu je naša snaga? Jesmo li kreativni, marljivi, inventivni, praktični, ustrajni, mudri, sposobni za timski rad, druželjubivi, duhoviti, spremni priznati slabosti i nedostatke?

Koje slabosti nas krase? Jesmo li koristoljubivi, lijeni, kritiziramo a sami nemamo inicijativu niti nudimo rješenja, zamagljujemo istinu, gradimo nejasne odnose, nespremni smo uvažiti tuđe mišljenje, preosjetljivi smo na kritiku ...?

Svatko u sebi nosi kombinaciju različitih ljudskih osobina, a poanta propitivanja samoga sebe je jačati snažno i pozitivno (ono u nama i oko nas).

Kamo idemo? Imamo li viziju svijeta u kakvom bismo željeli živjeti? Jesmo li spremni podijeliti misli i ideje s drugima? Što bismo u nama i oko nas željeli sačuvati, što obnoviti, što mijenjati...?

 

vizija

ZNANJE I AKCIJA - ne dođe li do akcije, vizija i znanje neplodni su duhovno/intelektualni proizvodi. Svaka akcija je iskustvo koje može biti pozitivno i negativno, ali svako je korisno jer vodi u ono: «drugi puta ću pametnije...».

Sa dozom zdravog humora lakše je podnijeti činjenicu da smo ispali nespretni ili bili nekome smiješni.

Jedno od načela održivog razvoja traži od nas da razmišljamo «holistički», što znači da pri donošenju bilo kakvih odluka pokušamo shvatiti na što i na koga sve će neka naša aktivnost utjecati. To se pokazalo teškom zadaćom jer nismo prošli kroz tome prilagođen obrazovani sustav, a prevladavajući sustav vrijednosti ne podupire održiv način planiranja i djelovanja...
U proizvodnji svega što nam nije potrebno i zapostavljanju onog što nam je za život nužno, održivost je prazna riječ na papiru. No, nije vrag tako crn kao što izgleda (barem ne posvuda). Radi se o tome da se mnogi već znaju odvajati važno od nevažnog... i prestaju iscrpljivati energiju na ono što nije važno (neudobne cipele, preskupi auto...) pa daju prioritet onome što je za život važno (mir, ljubav, pitka voda, ukusna hrana, stvaralaštvo u dobrom društvu...).

Formalno obrazovanje, osobne sklonosti, hobiji, ljudi koji su na nas tijekom života utjecali, nadahnjivali nas... sve to i još mnogo toga građevni je

materijal... Mada se poslovno obično odvaja od privatnog, to nije prirodno jer jedno djeluje na drugo... Djedovi, bake, mame, tate, muževi, žene, djeca utkani su u naš tzv. poslovni život... a šefovi, poslovni partneri i suradnici upliću se i u tzv. privatni život...

 

ZNANJE JE IMANJE!

 

 

 


Rustica.HR

http://rustica.hr/modules/mastop_publish/?tac=O_nama